Vissers willen ook jongeren gemotiveerd houden voor het mooie beroep op een zee die steeds meer op een speeltuin voor milieuorganisaties begint te lijken

 

 

 

 

GESLOTEN GEBIEDEN

ACTIE TEGEN GESLOTEN GEBIEDEN

De Noordzee kenmerkt zich door een enorme dynamiek. Daar zorgen onder andere stromingen en het ritme van eb en vloed grotendeels voor. Elk gebied heeft als gevolg van die dynamiek zijn eigen karakter. Op verzoek van milieuorganisaties zijn grote delen beschermd en/of gesloten. Zij beweren namelijk dat sleepnetten de zeebodem ruïneren. Reeds enkele jaren geleden kwamen het ministerie van Economische Zaken en de Groene Rekenkamer echter al tot de conclusie dat het effect van sleepnetten met kettingen zich beperkt tot de bovenste centimeters van het sediment. Daar komt bij het aantal vissersschepen dat met kettingen vist, is geslonken tot een klein groepje. Het grootste deel van de vloot vist intussen met een innovatief pulstuig met zeer gering bodemcontact. De enorme verschillen in leefgemeenschappen op de zeebodem laten een aanpak zoals de natuurorganisaties nastreven eigenlijk niet toe. Waarom zo krampachtig de natuur behouden zoals die is? Bovendien is de Noordzee niet te vergelijken met zeeën elders. Daar kan dus geen lering uitgetrokken worden als het gaat om het sluiten van bepaalde gebieden.

Vissers kunnen het moeilijk bevatten dat de milieuorganisaties net daar een gesloten gebied willen claimen waar vissers hun werkterrein hebben. Zij zien daardoor hun favoriete vangstlocaties verdwijnen als sneeuw voor de zon.